Domov
Domov > Aktualne objave > AEQ METODA

Podarite si energijo

Vstopite v objem toplote, uživajte v različnih masažah in se prepustite barvni harmoniji.

Podarite si energijo
Pokličite 041 796 846 ali nam pošljite sporočilo.
Kozmetični salon

AEQ METODA

AEQ metoda je proces učenja boljše kvalitete nadzora nad mišicami in gibanjem, s čimer omogočimo, da nimamo nevede in nehote napetih mišic.

»
Kaj je AEQ metoda?

AEQ* metoda™  vas nauči zavedanja sebe, svojih gibov odločitev in dejanj.

Povrne zmožnost da, vi postanete šef svojim mišicam, telesu, svoji volji in mišljenju. In ko bolje kontrolirate vse to, pričnete kontrolirati tudi neuro-muskulaturni sistem. Ko mišice sproščate in daljšate , sproščate tudi stres.

Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad razvitih iz reakcij na čustvene dogodke iz preteklosti.. Z učenjem AEQ metode se naučimo zavestnega delovanja. Zavest utirimo kot opazovalko lastnih misli, kar našim odločitvam in dejanjem omogoča, da se uresničijo tako, da podpirajo naše cilje in želje.

Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko izboljšamo in ohranjamo s tako somatskimi gibi. Zavedati se samega sebe je izjemno prijetno, celo narcisoidno; pozoren si na samega sebe, z zavednim umom spremljaš delovanje svojega telesa. Kdo sem jaz, da sem tako pomembna, pomemben? Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.

A vedno je tu naše telo, ki nas na pot raziskovalca pripelje prvo. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako, da gibom prisluhnemo in jih opazujemo, gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti, občutka niti kontrole. Kontroliramo in izboljšujemo lahko tisto, česar se zavedamo; če zavedanje urimo, lahko dosti bolje kontroliramo misli, besede, dejanja. In gibanje! S somatskim raziskovanjem ne le usklajujemo svoje gibanje, pač pa izboljšujemo učinkovitost svojega  delovanja in življenja.

Ko urimo samozavedanje, zaživimo bolj polno, saj bomo najverjetneje postopoma opustili nekoristne in/ali škodljive navade – tako psihične kot fizične. Naše odzivanje bo ustreznejše, pri tem bomo uporabili svoje na novo odkrite potenciale. Človeka oblikujejo dedni material, primarna družina in družba. Prepričanja, navade, vzorci obnašanja in razmišljanja ter informacije naj nas usmerjajo ob naši budnosti: budno spremljajmo naše notranje dogajanje in ravnanje! Tako bomo lažje ugotovili, kateri obremenjujoči vzorci , ki jih tako zvesto izvajamo, sploh niso potrebni. Ko se zavemo posledic slabih navad, se lahko odločimo spremeniti jih. Prepričanja in ravnanja, ki se ujemajo z našimi željami in namerami, nas bodo podprla pri doseganju boljšega nadzorovanja telesa in uma. Postanemo snemalec, ne posnetek, vsebina v kozarcu, ne kozarec. Nočemo biti programska oprema, pač pa organski računalnik, ki  ocenjuje in spreminja in izboljšuje programsko opremo na njem, da kot celota deluje vedno bolje..

Res je, dednost lahko odigra svojo vlogo in tudi duhovni vidiki so lahko v igri, toda večina tistega kar vas je oblikovalo, izhaja iz prepričanj, posnemanja in informacij drugih ljudi. Kot smo že omenili, prepričanja niso nujno pravilna ali napačna, resnična ali zgrešena, toda ne glede na njihovo vrednost prepričanja krožijo in potujejo iz ene generacije v drugo, dokler ne pridejo tudi do vas. Ko to veste, in občutite posledice nepravilnih navad, se lahko zavestno odločite, da boste opustili vsa prepričanja in ravnanja, ki ne podpirajo vaših želja, in da jih boste nadomestili s prepričanji, ki vas bodo podprla pri doseganju boljše kontrole telesa in uma.

Zapomnite si, da misli vodijo k občutkom, ta vodijo k dejanjem, dejanja pa vodijo k rezultatom.

Z AEQ metodo varno, nežno, razumsko in dolgoročno skušamo odpraviti kronične bolečine. To je izobraževalni proces, z njim sebe ‘prekvalificiramo’ ter zavestno spremenimo svoje obnašanje, držo in gibanje. Je aktivna, ne pasivna metoda , je uspešen način čutno-gibalnega organskega učenja, ki nas nauči odpraviti vzroke večine kroničnih bolečin v mišicah in gibalnih omejitev v življenju.

AEQ metoda* (iz lat. clinice znanost o zdravljenju ležečih, ter gr. sôma telo) je preučevanje some, pri čemer soma ni le to, kako sami v prvi osebi dojemamo svoje telo, temveč tudi to, kako ga nadzorujemo. Soma je skupek čutno-gibalnih funkcij, od katerih so nekatere zavestne in hotene (delujejo pod vplivom naše volje) ter smo se jih naučili, druge pa so tiste, ki smo se jih naučili kot otroci, pa nato nanje ‘pozabili’.

Vzrok za stanje kronično napetih mišic je izguba zavestnega občutka in nadzora nad mišičnim tonusom. Izgubimo možnost gib kadarkoli ustaviti in narediti nekaj povsem drugega. To stanje povzroči senzorno-motorno amnezija, in se razvije kot posledica poškodb, navad in izpostavljenosti stresu. Mišice se v zaradi  senzorno-motorične amnezije navadile biti napete in take nato tudi ostanejo, ne glede na to, kako jih poskušamo sproščati. Dolgoročno ne pomagajo niti raztezanje, masaža, kiropraktika ali tablete proti bolečinam. Če želimo težave odpraviti, moramo mišice, ki so se naučile biti napete, kot nepotrebno napete najprej občutiti in se  naučiti, kako jih sprostiti.

AEQ metoda™ pozna rešitve za spremembo neprekinjene  mišične napetosti. Omogoča jih skozi spremembe v naših možganih oziroma živčnem sistemu in njunem nadzoru nad mišicami in gibanjem. Možgani zaradi senzorno-motorne amnezije ne občutijo zakrčenost in  preprosto pozabijo, kako zakrčeno mišico sprostiti ko njena napetost in krčenje nista potrebna.

Medtem ko z večino metodami za lajšanje bolečin skušamo odpraviti bolečino na posameznem delu telesa (vrat, kolki, hrbet …), AEQ metoda razume, da je bolečina v telesu le sestavni del širšega vzorca naše disfunkcije. Ti vzorci odsevajo naše značilne odzive na stres, ki vključujejo (za)krčenje mišic. Senzorno-motorna amnezija (lahko uporabimo tudi izraz čutno-gibalna amnezija) in disfunkcije, ki jih ta povzroča, se manifestirajo v treh posebnih celostnih vzorcih gibanja, ki jih imenujemo refleks zelene luči (pojdi naprej), refleks rdeče luči (stoj, pojdi nazaj) in refleks travme (posledica poškodb).

Osnovni namen AEQ metode™ je povečanje urejenosti (reda) pri krajšanju in daljšanju mišic, ki sodelujejo ali bi morale sodelovati pri gibu. Mišice v gibu sodelujejo na dva načina: s krajšanjem (kontrakcija) in daljšanjem (sproščanje). Pri vsakem še tako majhnem gibu bodo vse mišice morale sodelovati usklajeno in gib izvesti urejeno ter učinkovito. To je mogoče le, če ni prisotne senzorno-motorične amnezije.

Naloga možganov je, da mišice vodijo v pravilen gib s tem, ko usklajujejo njihovo sodelovanje v gibu. Zato je potrebno tudi dovolj dobro čutenje. Možgani tako v somi ustvarijo določen in potreben red. Skladno s stopnjo urejenosti lahko izvajamo bolj ali manj kompleksne gibe. Gib izvedemo lahkotno, neboleče s prijetnim občutkom in brez odpora, če naša zmožnost – urejenost – kompleksnosti nekega giba ustreza. Če pa gib zahteva urejenost in stopnjo nadzora, ki jo naš živčno-muskulaturni sistem ne obvladuje , pa občutimo strah, odpor in potrebo po premagovanju naših meja z namenom, da bi gib vseeno izvedli. Tega pri otrocih nikoli ne vidimo, saj ne izvajajo gibov, na katere še niso pripravljeni, ampak ostajajo v območju prijetnega, ki jim kaže meje trenutnega znanja.

Otroke v odkrivanje veščin vodi radovednost, ki jim omogoča počasno progresivno povečevanje znanja brez borbe in premagovanja samih sebe. A kljub navidezni počasnosti otrokovega pristopa, da bi izboljšal razvoj novih veščin, njegovo učenje privede do napredka, ki pa ga odrasli ne zmorejo doseči niti s pridnostjo, trudom in premagovanjem samega sebe. Sploh če primerjamo dolgoročen vpliv pridobljenega skozi igro pri otrocih in relativno hitro izgubo skozi trud pridobljenega pri odraslih.

Težave, pri katerih si lahko pomagamo s učenjem AEQ metode™

AEQ metoda™ je nadvse učinkovita pri lajšanju in odpravi kroničnih bolečin in stanj, kot so:

• glavoboli
• migrene (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)
• bolečine v čeljusti (TMJ sklep)
• bolečine v vratu
• wiplash (udarec od zadaj)
• zmrznjena rama
• toracic outlet syndome
• plitko dihanje
• fibromialgia
• išias
• piriformis sindrom
• bolečine v hrbtu
• disc hernia (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)
• hiperkifoza
• hiperlordoza
• skolioza (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)
• burstitis • sindrom dolge noge (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)
• osteoartritis
• teniški komolec
• karpalni kanal
• bolečine v kolenu
• tendonitis
• plantarni fasciitis (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)
• mišični krči
• bolečine v sklepih

Uporaba somatske logike odločanja, bolj urejeno gibanje ter povečana sposobnost usmerjanja pozornosti, ki jo redno učenje AEQ klinične somatike™ prinese med drugim izboljša:

• zavedanje oblik in povezanosti okostja in telesa
• zmanjša in uravnoteži nepotreben mišični tonus
• zmanjša napor vsakodnevnega gibanja
• optimizira gibanje, ki je potrebno za izvedbo vsakdanjih opravil in dela in športa
• izboljša pozornost in občutljivost odklonov od običajnega gibanja
• izboljša ravnotežje in orientacijo v prostoru
• razširi raznolikost pristopa k odpravi problema ter povrne uporabo domišljije pri doseganju ciljev
• zmanjša utrujenost in poveča zmožnost za gibanje, delo in šport
• izboljša držo, dihanje ter regeneracijo po naporih
• izboljša zdravje, počutje in sposobnost za delovanje
• izboljša koordinacijo pri vseh gibih
• izboljša sposobnost učenja tako organskega kot klasičnega
• vodi do večjega samozavedanja

http://aeq.si/

Učitelji aeq

aeqslovenija.com/mnenja_1_stopnje/

       Boštjan Ahačič  

 

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave